Als Hudson’s Bay komend jaar uit het straatbeeld verdwijnt, betekent dat niet dat het Canadese moederbedrijf van de warenhuisketen zo maar van de huurcontracten af kan. Vastgoedpartijen bereiden zich al voor op juridische actie, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.
Toen Hudson’s Bay in 2016 naar Nederland kwam en een deel van de panden van de voormalige V&D overnam, hebben vastgoedverhuurder langjarige contracten gesloten. Die zijn afgesloten met het Canadese moederbedrijf van Hudson’s Bay
Hudson’s Bay Nederland maakte afgelopen week bekend dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd. De onderneming kan, vanwege een gerechtelijke uitspraak en voortvloeiende dwangsommen, zijn crediteuren naar eigen zeggen niet langer “gelijkelijk behandelen.”
Hudson’s Bay is volgens het gerechtshof in Amsterdam verplicht twee filialen in Amsterdam en Breda ook na 1 januari open te houden. Volgens vrijdag gepubliceerde uitspraken had de warenhuisketen, die uit Nederland weg wil, eerder langjarige huurovereenkomsten afgesloten, en kan het bedrijf daar niet zomaar onderuit.
Veertien van de vijftien filialen van Hudson’s Bay in Nederland zouden juist tot maximaal eind dit jaar openblijven, zo werd eerder vrijdag bekendgemaakt. Dat is de bewindvoerder met de vastgoedeigenaren overeengekomen, zo liet een woordvoerster van Hudson’s Bay weten. Alleen de vestiging in Utrecht sluit per 8 december.
Een woordvoerster kon desgevraagd niet aangeven op welke basis de dwangsommen zijn afgegeven en welke partijen worden geraakt door het uitstel van betaling. Hudson's Bay heeft onder meer nog leveranciers en betalingsverplichtingen vanwege het vastgoed dat langjarig wordt gehuurd.
Het Canadese moederbedrijf heeft in veel gevallen huurgaranties afgegeven voor tien jaar, in totaal voor een bedrag van zo'n 400 miljoen euro. "Over die garantie bestaat geen discussie", aldus Lesley Bamberger tegenover het FD. Hij is de eigenaar van Kroonenberg Groep dat de panden in Amsterdam en Breda aan Hudson's Bay verhuurt.
Bamberger geeft tegen de krant aan dat hij aan het kijken is hoe de garanties van het Canadese moederbedrijf samen met een aantal andere partijen afgedwongen kunnen worden. Hij sluit een stap naar de rechter niet uit, als de Canadezen in gebreke blijven.
Contracten met verhuurders
Topman Jeroen Lokerse van vastgoedonderneming Cushman & Wakefield gaat er nog steeds vanuit dat Hudson's Bay zich aan de gemaakte vastgoedafspraken houdt. Cushman treedt als adviseur op voor "het grootste deel van de verhuurders" van Hudson's Bay.
Die hebben nog voor vele miljoenen aan langjarige huurgaranties uitstaan bij het Canadese Hudson's Bay Company (HBC). "Afspraken zijn afspraken, als je die maakt dan moet je je daar aan houden", zo benadrukt hij. Lokerse bevestigde wel dat het contact tussen de vastgoedeigenaren en Hudson's Bay "heel minimaal" is.
HBC maakte half september bekend voor het einde van het jaar uit Nederland te vertrekken. Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. Het destijds afgesloten sociaal plan voor het personeel blijft onveranderd van kracht.